یکشنبه 02 دی 1403
آفات ۳۵۰ هکتار از مزارع گوجهفرنگی میاندوآب به صورت بیولوژیک کنترل شد
مدیر جهاد کشاورزی میاندوآب گفت: جمعیت آفات ” مینوز ” و ” هلیوتیس” در سطح ۳۵۰ هکتار از مزارع گوجه فرنگی این شهرستان با رهاسازی حشرات مفید به صورت بیولوژیک کنترل شد.
علی دیانتی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به فعالیت انسکتاریوم تولید حشرات مفید در میاندوآب اظهار داشت: امسال ۳۵۰ هزار عدد زنبور “براکون” و هزار و ۴۰۰ گرم تخم زنبور “تریکوگراما” در انسکتاریوم تولید حشرات مفید این شهرستان پرورش و در این میزان از مزارع گوجه فرنگی رهاسازی شد.
وی با اشاره به مراحل رهاسازی حشرات مفید افزود: در مرحله اول همزمان با انتقال نشاءهای گوجه فرنگی به مزرعه انجام می گیرد که در هر هکتار از مزرعه، ۱۰۰ عدد تریکوکارت معادل یک گرم تخم زنبور “تریکوگراما” (در قالب لیوانهای حاوی تریکوکارت) رهاسازی می شود.
وی اضافه کرد: مرحله دوم نیز در فاصله زمانی هفت تا ۱۰ روز بعد از مرحله اول انجام می گیرد و این بار ۲۰۰ عدد تریکوکارت معادل ۲ گرم تخم زنبور “تریکوگراما” رهاسازی می شود.
وی با بیان اینکه در نوبت سوم نیز ۱۰ روز بعد از مرحله دوم انجام می شود، گفت: این بار ۱۰۰ عدد تریکوکارت (معادل یک گرم تریکوگراما) به همراه هزار عدد زنبور “براکون” در مزرعه رهاسازی می شود و کنترل جمعیت آفات “مینوز” و “هلیوتیس” به صورت کامل انجام می گیرد.
مدیر جهاد کشاورزی میاندوآب با بیان اینکه تغذیه سالم عامل اصلی سلامتی انسان است، اظهار داشت: انسان سالم، تفکری سالم خواهد داشت و با خلاقیت و نوع آوری، جامعه را به سوی توسعه و پیشرفت سوق خواهد داد که این مهم رسالت خطیر جهاد کشاورزی در تأمین امنیت غذایی را بیشتر نمایان میکند.
دیانتی ادامه داد: به منظور حفظ محصول از عوامل خسارتزا و تولید محصول سالم، با حد مجاز آلاینده ها، بهترین راهکار، استفاده از روش های مبارزه تلفیقی (IPM) است که تولید حشرات مفید و شکارگر جهت کنترل آفات محصولات مختلف کشاورزی یکی از این روش هاست.
وی افزود: از اینرو، مدیریت جهاد کشاورزی میاندوآب از سال ۱۳۹۲ با هدف افزایش جمعیت حشرات مفید در اکوسیستم، توسعه فرهنگ کاهش مصرف سموم شیمیایی و جایگزینی روشهای کنترل شیمیایی با روش های کنترل بیولوژیک و در نهایت تولید محصولات سبز به تجهیز و راه اندازی یک واحد انسکتاریوم نموده که هر سال همزمان با آغاز فصل تولید محصولات کشاورزی شروع به فعالیت و تولید و رهاسازی حشرات مفید در سطح مزارع اقدام میکند.
وی بیان کرد: هماکنون ۲ حشره زنبور “براکون” و “تریکوگراما” با آماده سازی بسترهای “اِفِسیتا” و “سیتوترگا” در انسکتاریوم میاندوآب تولید می شود و به زودی سایر حشرات مفید و شکارگر از جمله “کفشدوزک” و “بالتوری سبز” نیز در این واحد پرورش خواهد یافت.
وی اضافه کرد: حشرات مفید تولید شده در انسکتاریوم میاندوآب علاوه بر توزیع در بین کشاورزان این شهرستان به شهرهای اطراف از جمله شاهین دژ، مهاباد و پیرانشهر نیز ارسال می شود.
مدیر جهاد کشاورزی میاندوآب گفت: زنبور “براکون” از طریق تخم گذاری روی لارو و “تریکوگراما” از طریق تخم گذاری روی تخم آفات باعث پارازیته و کنترل جمعیت آفات می شوند که این عمل در زنبور براکون با رهاسازی خود حشره و در زنبور تریکوگراما با کارت گذاری تخم زنبور در مزارع میسر می گردد.
دیانتی اظهار کرد: این حشرات مفید در کنترل آفات مینوز و هلیوتیس بسیار مطلوب عمل می کنند.
آفات مینوز و هلیوتیس یکی از آفات مهم در مزارع گوجه فرنگی است که لاروهای آنها با تغذیه از برگ و میوه گیاه باعث فساد میوه و خسارت زیادی به مزارع می شوند؛ برای کنترل آنها روش های مختلفی وجود دارد که روش کنترل بیولوژیک با توجه به مقرون به صرفه بودن، عدم اثرات زیانبار در جانداران و محیط زیست، تداوم و ماندگاری در طبیعت بیشتر توصیه می شود.
دشت حاصلخیز میاندوآب دارای ۹۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت شامل ۶۰ هزار هکتار اراضی آبی و ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم با تنوع کشت ۵۰ نوع محصول زراعی و باغی است.